nyillaszarocenter

Ezek a kiegészitők elsősorban a praktikusságot szolgálják, és csak utána következik design. (külső redőnytok, spaletta)
Nagy jelentőségük van abban, hogy meggátolják a napsugárzás bejutását a lakásba. A kozmoszból érkező energia fénnyel és hővel lát el bennünket, amit nem mindig veszünk szívesen.

A redőnyök és spaletták fontos szerepet játszanak abban, hogy a nem kívánatos fény és hőhatásokat a nullára redukálják.

Például, ha valaki a nyári melegben leereszti a redőnyét vagy behajtja spalettáját több fokkal csökkentheti szobájának hőmérsékletét. Amennyiben klímát is üzemeltet, akkor fokozott jelentősége van az árnyékolástechnikának, ugyanis a klíma energia felhasználását jelentősen lehet csökkenteni a fenti árnyékolókkal.

Előnye lehet még a téli időszakban is, amikor belsőhő kiáramlását lehet gátolni velük.

A redőnyök anyagukat, valamint az ablakokhoz való kapcsolódásukat tekintve igen széles spektrumon mozognak. Nézzük végig őket!

Redőnyök anyaga lehet:

  • fa
  • alumínium
  • műanyag

Fa redőny

A fa redőnyök napjainkban eléggé divatjukat múlták, nagy súlyuk, karbantartási igényük (festés), huzatos redőnytokozatuk miatt.

Műanyag redőny

A műanyag redőnyök térhódítása igen jelentős, azonban felszerelésük módját az adott ablak beépítési technológiájával egyeztetni kell.
Létezik belőle, előlről rá-, előlről fölé, valamint közvetlenül fölé külső szerelőajtóval, vagy belső szerelőajtóval ellátott redőnytokos kivitel.

Az előlről rászerelt redőnytokot általában olyan helyeken szoktuk alkalmazni ahol a rejtett fölészerelési technika nem oldható meg. (felújitások, nem megfelelő áthidaló kialakítás)
Ezek a tokok az esetek többségében, ahol nincsen toktoldó az ablakok fölé szerelve, ott az alsó záróléccel együtt belelóghatnak az ablak üvegfelületébe, említésre sem méltó módon zavarva a kilátást.

Az előlről ablaksikon kívülre szerelt vakolható redőnytokokat, minden esetben hátulról egy toktoldóval vagy az erre a célra kialakított áthidaló résszel kell megtámasztani.
Későbbiekben a redőnypalásthoz való hozzáférést az ablak külső síkja előtti lenyitható ugynevezett szerelőajtón keresztül lehet biztosítani.

Az ablakra szerelt hőszigetelt redőnytokot csak belülről lehet szerelni. Előnye az, hogy nem kell az ablakot megfúrni a mozgató gurtni, zsinór bevezetéséhez, hanem közvetlenül a tokon keresztül húzhatjuk a palástot.
Viszont ha ennek a redőnytoknak nincsen már, vagy újonnan kialakított fogadó helye akkor jelentősen csökkentheti a nyílászáró magassági méretét, fénybebocsájtását stb. (technikai rajzok)

Alumínium redőny

Az alumínium redőnyökre nem térnék ki részletesen mert csak annyiban különböznek a fent említettektől, hogy ami ott műanyagból van az jelen esetben alumíniumból.
Vagyis a műanyag palástot, lefutót vagy lábat felváltja ugyanazon termék alumínium változata.

Erkélyajtó redőnnyel

Erkélyajtó redőny

Panel erkélyajtó redőny

Erkélyajtó redőny

2. Panel ablak redőnnyel

Panel ablak redőny

Panel ablak redőny

CIKKEK - FONTOS TUDNIVALÓK

Közösség

  •  
     
    Tanácsadásért hívjon azonnal!
    +36309344654