nyillaszarocenter

Íves és mértani szöges ablakok

A címben foglalt ablakokról mielőtt megrendeljük, azért nem árt néhány dolgot tisztázni!

Az íves ablakok két csoportra oszthatóak, az egyik a felül fix, a másik a teljes íves nyíló felületű csoport.

Felül fix íves ablak

Ezekkel a műanyag nyílászárókkal igazából nincs is semmi probléma, mert a nyíló felület tulajdonképpen egy alap ablak, amely a tetején egy íves fix felső résszel van ellátva. Működésével nincsen gond!

Teljes íves nyíló felületű ablak

Ebbe a csoportba tartozó műanyag nyílászárók azonban megkeseríthetik, és meg is keserítik az őket megvásárlók életét. Ugyanis tudni kell ezekről az ablakokról, hogy hiányzik két derékszögük azaz nincs ki mind a négy kerekük, illetve szögük. Ez azért igen nagy probléma mert a normál négyszög alakú ablakok a stabilitásukat az által tudják hosszú távon biztosítani, hogy beléjük építet üvegszerkezetek megfelelő módon ki vannak támasztva, ékelve. Szakszóval kifejezve andrásolva vannak, minek következtében az üveg és a ráma szerkezet egymáshoz viszonyítva nem tudnak elmozdulni. Az ives ablakoknál az andrásolást nem lehet kivitelezni a hiányzó két derékszög miatt és ezért a nyíló szerkezet állandóan mozgásban lesz és nem lehet kinyitni vagy becsukni azokat. Javításuk szinte teljesen lehetetlen, vagy olyan többlet költségekkel jár, hogy azon talán új ablakot is vehetnénk!

Továbbá gondoljuk végig a kiegészítőket.

Szeretnénk-e ablakainkra redőnyt, rovarhálót stb?

Íves és akakos műanyag nyilászárók esetében ezeket szinte teljesen el is felejthetjük, kivétel a felül fixes kivitel, ahol azért rovarhálót fel lehet szerelni. Se redőny, se reluxa, se zsalugáter, se belső, kulturáltan felszerelt függöny. Ezek a tények vonatkoznak a három és egyéb szöges ablakokra.

Amit kiegészítenék azzal, hogy az esetek 99%-ban, csak bukó változatban léteznek és a hegyes szögek miatt a bukó funkció a fenti százalékos arányban nem működik a tőle elvárható módon!! A profilvastagság normál működéshez szükséges méret és türéshatárai oly mértékben lecsökkenek, hogy a nyíló szárny és a tokszerkezet összeakadnak, nem nyílnak ki, feszítik egymást.
 
Amennyiben valaki mégis ragaszkodik az ívekhez, akkor azt csak és kizárólag fából rendelje meg, mert ott a fent említet hibák nem léteznek!
 
A faablakokba az üveg kétoldalról bele van ragasztva, így az amúgy is a műanyagoknál jóval erősebb szerkezet még erősebbé válik.
 
Lelkiismeretes nyílászárós mindezekről felvilágosítja leendő ügyfeleit!

CIKKEK - FONTOS TUDNIVALÓK

Közösség

  •  
     
    Tanácsadásért hívjon azonnal!
    +36309344654