nyillaszarocenter

Az automata szellőzőkről

Először is azt kell tisztáznunk,hogy miért cserél valaki ablakot.

Azért, mert nem jól zárnak, nem jól működnek, nem megfelelő a hőszigetelésük, esztétikai szempontoknak nem felelnek meg stb. Az ablakok legfontosabb tulajdonsága a hőszigetelés.

Sokan azt mondják, hogy ha kicseréli a nyílászárókat, akkor a lakás penészedni fog, ezért rendelnek az új nyílászáróikhoz automata szellőzőket, melyek a páratartalom függvényében nyitnak illetve zárnak.

Mi is történik valójában egy ilyen szellőző felszerelésekor?

Magát az ablak profilt és tokszerkezetet keresztül fúrják, hogy a levegő szabadon áramolhasson. Na itt van a probléma, ugyanis a levegő az ott biztosan fog is arámolni akár hideg van akár meleg az épületen kívül. Addig amíg az időjárás nem fordul hidegre, addig nincs is gond, azonban amint hideg lesz a hideg levegő nagy mértékü beáramlása jelentősen kihűti a helységet, lakást.
Erre találták ki az elzárható kivitelüeket, de ha nem működik automatán vagyis nekünk kell elzárni, kinyitni akkor meg minek, mert ezt az ablakkal is megtehetjük.

Amit nem mondanak el mások: ezek a szellőzők teljesmértékben nem zárhatóak el, azaz 20%-ban mindig nyitva vannak! Gondoljunk bele, ha kint van mínusz tizenöt fok ami akadálytalanul áramlik a helységünkbe ahol a belső hőmérséklet csak csökken csak csökken, a fűtést egyre feljebb kell venni!

Nem azért cseréltünk ablakot, hogy az utcát fűtsük!

Magyarul fogalmazva ez egy felesleges, szükségtelen pénz pazarlás.

Térjünk vissza a penészedéshez.

Penészedés nem az ablakok cseréje miatt következik be, hanem mert a körítő falak hőszigetélese nem megfelelő és ez csak az ablak csere után derül ki, továbbá rendkivül fontos a lakás páratartalma.
Példaként említeném meg, hogy sokan nincsenek tiszában azzal, hogy 5 kg 1400 f/perc-en centrifugázott nedves ruha közel 2,5-3 liter vízet tartalmaz. Amennyiben az időjárás nem engedi, akkor ezeket a ruhákat szárítógép híján a lakásban szárítgatjuk.
Ha egy kisgyermekes családban ahol heti 2-3 alkalommal mosnak az 7-9 liter hetente, havonta az 28-40 liter víz. Ez felér a Fővárosi Állat és növénykert pálmaházának páratartalmával, ami nem tud távozni a csukott ablakon keresztül, így hát maradnak a falak és a födém.
Új épületeknél nagyon fontos a harmatpont számítás valamint annak rétegen belüli elhelyezkedése és annak módosítása.

Kattintson ide és olvassa el cikkünket a penészről

A legfontosabb észrevétel:

Ezeken a szellőzőkön csak a helységbe áramlik a levegő, onnan
un: gravitációs módos kifelé soha!

Az automata szellőzők max. frisslevegő utánpótlást biztosítanak, de a párás levegőt nem szellőztetik kifelé!
A biztos megoldás, hogy használjuk az ablakot, szellőztessünk és biztosan nem lesz penészesedés és a lakásunk is meleg marad.

A legújabb ablakokon már van rés szellőző funkció, ami helyettesíthetné a szóban forgó termék csoportot. De sajnos bizonyos gazdasági érdekek másról szólnak!

CIKKEK - FONTOS TUDNIVALÓK

Közösség

  •  
     
    Tanácsadásért hívjon azonnal!
    +36309344654